A motoros ruházatnál is fontos szempont az egészségünk megőrzése

Nemrég egy ismerősöm azzal kapcsolatban kérte a tanácsomat, hogy mit is tehetne annak érdekében, hogy a kézfején a bőr ne száradjon és repedezzen ki, s azt is elpanaszolta, hogy nagyon hajlamos a tenyere a vízhólyagosodásra, ami állandó fájdalmat, kellemetlenséget okoz neki. Érdeklődtem nála az életmódja felől, s akkor elmesélte, rendszeresen jár motorozni, s valószínűleg ettől készülnek ki a kezei.

Abban persze igaza volt, hogy ez az ok, de elmondtam neki, hogy ennek egyáltalán nem kell így lennie, hiszen ha minden motoros ilyen panaszokkal bírna, akkor gyakorlatilag minden kézkrémgyártó belőlük élne. Megkérdeztem, milyen védőruházatot használ, s nagyon megdöbbentett a válasz. Azt felelte, nincsen kifejezetten motoros felszerelése, így a motoros kesztyű is hiányzik a ruhatárából, mert nem akart felvágni ezzel. Értetlenül álltam a dolog előtt. Kifejtettem neki, hogy a motoros ruházat egyáltalán nem felvágás, hanem nagyon is fontos, mivel számtalan olyan kiegészítővel bírnak ezek a darabok, amivel az átlagos, mindennapi használatra szántak nem.

Elküldtem neki a Sixgear oldalát, hogy nézzen körül itt a motoros kesztyű felhozatalban. Itt ugyanis remek termékeket talál, s ráadásul teljesen hazai vállalkozás. Ez utóbbi meggyőzte arról, hogy érdemes lenne körülnéznie, szóval megígérte, hogy meg fogja ezt tenni. Aztán elmesélte, hogy annyira belejött a böngészésbe, hogy nem csupán téli és nyári motoros kesztyűt vásárol magának, hanem gyakorlatilag mindent beszerzett, amit eddig elhanyagolt.

Nagyon támogattam ezt a döntését, mert az egészség megőrzése, a testi épség sértetlensége szempontjából nagyon fontos a megfelelő védőruházat. Nem is értem, hogyan vághatott bele eddig ebbe a korántsem veszélytelen hobbiba úgy, hogy nem rendelkezett kifejezetten erre a célra gyártott felszereléssel. A Sixgear azért is előnyös, mert ruházati termékeiket a vásárlóik igényeihez igazították.

Egy motoros dzseki sok szempontból különbözik egy átlagos kabáttól. A könyök és a váll védelméről a megfelelő minőségű, ellenőrzötten készülő protektorok gondoskodnak, az igazán igényes dzsekikben még a gerincet is külön ütéstompító hab óvja a sérülésektől. Egyáltalán nem mindegy, hogy ilyen védelemmel felvértezve vágunk bele egy hosszabb túrának, vagy ezt mellőzve – egy esetleges balesetnél ezek a kiegészítők mind-mind csökkenthetik a sérülés esélyét, vagy a szerzett sérülés súlyosságát.

motoros kesztyű

A motoros kesztyű is nagyon sok téren segíti a megfelelő fizikai állapot megőrzését, pl. a tenyér védelmére is lehet benne protektor, illetve az is különleges bennük, hogy jól megoldott a szellőzésük. Vannak olyan kesztyűk, melyek légáteresztő membránnal ellátottak, így a bőrünket óvják a környezeti behatásoktól. Ugyanígy a csapadék ellen is megfelelő védelmet nyújtanak, hiszen víz- és szélállóak is, ez is hozzájárul ahhoz, hogy bőrünk egészségét ne veszélyeztesse a hobbink.

Szerencsére az ismerősöm is felismerte azt, hogy ezek a darabok igenis fontos részei a motoros életvitelnek, s nem csupán felvágásból érdemes beruházni rájuk. Nemrég ismét összefutottunk az egyik üzletben, éppen egy túra utáni frissítőért ugrott be. Tetőtől talpig az új felszerelésében feszített, szemmel láthatóan jól érezte magát bennük. Mint mondta, eddig nagyon szenvedett attól, hogy a kabát, amit viselt, nem szellőzött megfelelően, a nadrágról már nem is beszélve, az eddig alkalmazott lábbeliket pedig a váltás teljesen kikészítette. Az új csizmája erre is fel van készítve, hiszen a váltónál külön megerősítést kapott.

Persze, amire a leginkább kíváncsi voltam, az a motoros kesztyű volt, s az, hogyan érzi, sikerült-e kicsit javítania a helyzeten, amivel korábban megkeresett. Elmondta, nagyon elégedett, a bőre végre nincs tele keményedésekkel és hólyagokkal, s a szél sem szárítja ki úgy, mint korábban. Örültem, hogy a tanácsom segítségével végre fájdalom és kellemetlenség nélkül hódolhat szeretett időtöltésének.