Alattomos gyilkosok: por a lakásban

A pornak nincs pontos tudományos definíciója, de az általánosan elfogadott megfogalmazás szerint ez egy olyan szilárd anyag, amely több millió apró részecskékből áll.

Ha a por rosszindulatú anyagok részecskéiből áll össze, igen káros lehet az egészségre, de a méretük is számít a veszélyesség mértékének megállapításakor.

A legveszélyesebbek általában azok – például a finom porok –, amelyek szabad szemmel nem látható méretű részecskékből állnak össze. Ezek elég aprók ahhoz, hogy belélegezzük őket, ugyanakkor elég nagyok ahhoz, hogy lerakódjanak a tüdőszövetben és ne távozzanak kilégzéskor.

Más anyagok, például az azbeszt viszont rendkívül durva, nagy szemcséjű por összest alkot, amit szintén nem túl egészséges belélegezni. A porallergiások tüneteinek nem kedvez a fűtési szezon, hiszen a keringő meleg levegőben a por is jobban száll, így össze is keveredik.

A porallergiát, szénanáthát, asztmás tüneteket, kiütést, ekcémát nagy mértékben okozza a házi poratka – ami nem egyenlő azzal a porral, ami a szabadból beszáll -, annak is, egészen pontosan a megszáradt, összetöredezett ürüléke. Jól hangzik, mi?

Az apró szemcsék a levegőbe kerülnek, a bőrünkhöz érnek, belélegezzük ezeket, aki erre érzékeny, tapasztalhatja a viszketést, tüsszögést, orr dugulást. Fűtési szezonban a hideg-meleg levegő okozta légáramlás még jobban megkeringeti az allergizáló szemcséket, mi pedig tüsszögünk, és prüsszögünk.

A fűtési rendszerek közül az allergiások számára azok a legjobb megoldások, amelyek a legkisebb mértékben kavarják fel a port. A hősugárzük, ventillátorok, és radiátorok forgatják a meleg és hideg levegőt, ezzel együtt pedig a poratkákat, és az ürüléküket is.

A padlófűtés magában szintén nem tesz jót, de ha mellé falfűtést is tervezünk, akkor sehol nem jön létre olyan nagy hőmérsékletkülönbség, a mindenhol egyforma hőmérsékletű levegő pedig nem fog úgy mozogni, hogy felkavarja a port, és az keringjen a lakásunkban.

Egy elektromos padlófűtés amorf fűtőszál technológiával például kiváló választás porallergiások számára, mert egyszerre gazdaságos, biztonságos, és még környezetbarát is.

Az AHT amorf fűtőszalagjai nagy területen elérhető, kiváló hőhatást biztosítanak gyorsan, energia- és költséghatékony módon, 15 év garanciával. Azért is megéri, mert más rendszerekhez képest hamarabb éri el az üzemi, 30°C -os hőmérsékletet, egyenletes hőt sugároz, amivel nem a levegőt, hanem a szobában tartózkodókat melegíti. Üzemeltetése kevésbé költséges, és szinte bármilyen épületbe, bármilyen felületre, bármilyen burkolat alá elhelyezhető. Beszerelése gyors és egyszerű, elektromágneses hatása pedig gyakorlatilag elhanyagolható. Tökéletesen biztonságos. és rendkívüli tartóssága biztos működés biztosít több évtizeden át.

Egy átlagos 100m2-es családi ház esetében egy gáz alapú fűtési rendszer kiépítése, a legegyszerűbb kazántól kezdve a kéményig nagyjából bruttó 1.8 millió forintodba kerül. Egy AHT fűtőszőnyeg megvásárlása és beszerelése ugyanebbe a házba bruttó 1.5 millió forintból viszont már bőven kijöhet, ami nem kevesebb, mint hárommillió forint megtakarítást jelent, nem is beszélve a később megtérülő költségkülönbségről a számlák befizetésénél.

Még egy érv amellett, hogy miért is érdemes elektromos fűtési rendszerre váltani: egy gáz alapú fűtési rendszer telepítése után még számítani kell az éves szintű ellenőrzésekre, és a néhány évtizeddel később esedékessé váló teljes cserére – az elektromos padlófűtés viszont nem igényel semmiféle ellenőrzést, karbantartást, élettartama pedig jelentősen hosszabb, és a megfelelő kivitelezéstől függ.

Ha valaki most építi meg álmai otthonát, mindenképpen ajánlom, hogy nem csak egészsége érdekében fektessen be elektromos fűtési rendszerbe, hanem vegye figyelembe, hogy valóban költség, és a későbbiekre nézve is energiahatékonyabb a gázalapú társánál, nem beszélve arról, hogy környezetbarátabb is.