Egészség és környezettudatosság

Sajnos sokan hajlamosak vagyunk azt elfelejteni, hogy az életben sokkal fontosabb dolgok is vannak, mint a folyamatos gürcölés, megfelelni akarás, pénzhajhászás. Ezek közül pedig sokan odáig jutnak, hogy minden pénzüket, melyet egy jobb élet reményéért gyűjtögettek, kemény, fáradtságos munkával, azt arra költhetik, hogy rendbe tegyék a mindeközben tönkrement egészségüket. Ér ez ennyit? Megéri tönkretenni a szervezetedet azért, mert most éppen szükséged van a legújabb, legmodernebb telefonra? Annyi olyan emberrel találkoztam már, akik csak azért vállalnak többet, hogy magukból is többet mutathassanak a világnak. Pedig mit számít az, hogy mit hisznek rólad az emberek, amikor legbelül és egyébként meg körülötted minden más is folyamatosan csak romlik.

Vegyük például a kedvenc embercsoportomat, a divat környezetvédőket. Ezek az emberek többnyire borzasztóan egyszerű emberek. Lehetnek köztük több diplomás, kemény munkával a pénzükért megküzdő emberek, de attól még a szociális gondolkodásmódjuk túlon-túl egyszerű. Hogy miért gondolom ezt így? Azért, mert a látszólagos dolgokban azt próbálják meg mutatni, hogy őket bizony nagyon érdekli a Földünk sorsa, de amivel már nem tudnának annyira feltűnni, kilógni az átlagemberek sorából, azt már nem is tartják érdemlegesnek betartani. Sajnos vannak ilyen ismerőseim, akik kínosan ügyelnek arra, hogy látszólag mindenben mintapolgárként viselkedjenek, de amikor senki nem látja, mit csinálnak, akkor egyáltalán nem használható rájuk a környezettudatos ember kifejezés. Értem ez alatt, hogy a hatalmas házaik tetején napelemek csillognak, melyek az egész birtok áramellátását, sőt meleg víz készletét is biztosítják, de ha például egy kocsiban utazom velük az autópályán, megfigyelhetem, hogy bármilyen számukra zavaró szemetet gondolkodás nélkül kihajítanak az ablakon.

Ez valahol szép, mármint a példamutatás a napelemekkel. Van ennek is értelme, hiszen körül vannak véve hasonló gondolkodású emberekkel, akik már csak azért is felzárkóznak napelemek tekintetében, hogy ezzel is kövessék a divatot. És addig, amíg ezzel inkább használnak a környezetnek, mint sem ártanak, addig az indokuk teljesen figyelmen kívül hagyható. Sőt, ha jobban végig gondoljuk, a környezettudatosságon kívül talán a divat lehet a másik meghatározó forrása a napelemek terjedésének, és ha ez kell ahhoz, hogy általánosan elfogadottá, sőt természetessé váljon a napelemes rendszerek használata, akkor el kell fogadnunk, hogy ebben az esetben csak a végeredmény, a fontos, a bejárt út pedig nem.

napelemek
napelemek

Ugyanezt csinálják az ilyen ismerőseim az egészséges életmóddal. Ha vendégeket fogadnak, minden a legegészségesebb, legtrendibb reformkonyha jegyében kerül az asztalra, de amint a vendégek a távozás mezejére lépnek, a család jól lakik a legközelebbi gyorsétteremben. Ezzel mondjuk csak maguknak ártanak, de ugyanúgy hiteltelenek a szememben ezáltal, mint az ál-környezettudatosságuk által. Csak míg ezzel nem használnak valójában senkinek, a napelemek kapcsán legalább több embernek megvilágosodást vihetnek az életébe.

Ezt az eszmefuttatást már egyszer előadtam egy olyan ismerősömnek, akinek a családja tipikusan ebbe a kategóriába sorolható, sőt az állításai ellenére őt, magát is ide tenném. Még bíztatott is, hogy ezt az elméletemet adjam el valamelyik napelemekkel foglalkozó vállalatnak, hogy reklámötletként hasznosíthassák a „nívós”, kereskedelmi csatornákon futó műsorok közt. Nem tudom, hogy erre mennyi szüksége lenne bármelyik vállalatnak is, így inkább megtartottam magamnak az elméletet, illetve most megosztottam veletek.

Ti mit gondoltok erről? Tapasztaljátok ti is, hogy van ebben némi igazság, vagy csak az én fejemben születnek meg ilyen, és ehhez hasonló összeesküvés elméletek?