Elsiklunk felette, de az alkohol függőség is komoly betegség

Mivel az alkohol egy könnyen hozzáférhető drog, ezért kevésbé gondoljuk veszélyesnek. Hiszen ha egy nap megiszunk egy-egy pohár bort vagy felest, azzal nincs semmi baj, sőt még akár egészséges is lehet. Persze, de mint szinte mindennél, itt is a mértéken van a hangsúly. Viszont mivel az alkoholfogyasztásnál szinte csak a koron van a hangsúly, ezért senki nem fog rászólni Pista bácsira (még akkor se ha tudják, hogy itókával kel meg fekszik), hogy mi lenne, ha nem venne alkoholt, mert se neki nem jó, se a környezetének. Ebben természetesen az is benne van, hogy az alkohol függőnek magának kell akarnia a leszokást, de egy ilyen megengedő társadalomban ez igencsak nehéz.

Mivel az ismeretségi körömben sem újdonság a téma, gondoltam utána nézek, és ha mást nem is, de legalább ezt a posztot kiteszem a netre, hátha valaki a hasznát veszi és még segít is a betegségével. A legjobb megoldásnak a sok közül az alkohol elvonó szanatóriumokat találtam. Főleg azoknak ajánlanám, akik egyrészt elhatározták maguktól, hogy le akarnak szokni, és ez egy tartós motivációjuknak számít, nem pedig egy ideig-óráig elhatározásnak. Ugyan én nem vagyok szakértő, de azt mindenképp fontosnak találnám egy ilyen helyzetben, hogy valamilyen cél, rövid és hosszútávú is lebegjen a szeme előtt, és ezeknek a megvalósításával tudja saját magát ösztönözni a leszokásra. Az út nem könnyű, ebben biztos vagyok, és vért kell majd izzadni a megvalósításhoz, de nem lehetetlen.

alkohol elvonó szanatórium

Az országban több államilag működtetett alkohol elvonó szanatórium is van, de ezek gyakran több hónapos, vagy egy éves programokon alapszanak. Ezt az jelentené, hogy ha a függőnek esetleg még van munkája, azt elveszítheti ennyi idő alatt, és a mai munkaerő piacon nem valószínű, hogy hamar találna munkát. Pláne, ha egy közép korosztálybeli emberről van szó, vagy olyanról, akit esetleg leszázalékoltak. Épp ezért szeretnék egy olyan alkohol elvonó szanatóriumot a figyelmetekbe ajánlani, ahol elég csak 28 napot eltölteni, hogy megalapozzák a leszokáshoz vezető utat. A Felépülők Családi Felépülési Központ egy magán kézen lévő intézet ami a Minnesota-modellen alapszik. Ez a leszokási modell edukációs, csoport terápiás és családi segítő modulokat is tartalmaz, amivel elő tudja segíteni a beteg felgyógyulását addikciójából. Ez mellett pedig esélyt nyújt a felépülőknek, hogy segítsenek sorstársaikon leszokási programokon való felszólalással, aktivizmussal. A modellben fontos szerepe van még ezek mellett a testi aktivitásnak is, így (ahogy a honlapjukon található képekből is kitűnik) gyakran természetbeli kirándulásokon is részt vehetnek a felépülni vágyók.

Ami még nagyon megfogott ebben a modellben az az volt, hogy ha letelt a 28 nap, nem mondják azt, hogy oké, itt a vége, most már leszoktál és menj Isten hírével. Hiszen egy ilyen elvonó egy nagyon izolált tér, nincs kísértés, hiszen nincs hol hozzáférni az alkoholhoz. Viszont ahogy az ember visszatér a régi kerékvágásba, nagyon könnyen visszaeshet a régi kísértésbe is. Ezért nagyon fontos, hogy a Felépülők Családi Felépülés Központ utógondozást is vállal a 28 napos elvonó részeként, amit akár online is csinálhat az ember. Ez tartalmaz családi és személyes konzultációt is, és szépen fokozatosan engedi a pácienst újra adaptálódni a környezetéhez.

Maga az intézmény, ahol ez a rehabilitáció zajlik amúgy Szőcön van, egy nagyon tiszta és tágas családi ház méretű és kialakítású épület. 4 szobával rendelkezik, amiből 2-ben két ágy van, míg 2-ben egy ágy található. A projekt keretében egyszerre csak egy kiscsoporttal foglalkoznak, és egy csoport 4-6 főből áll. Az online felületükön található egy 3D felvétel, amelynek segítségével körbe lehet járni az épületet, meg lehet nézni a szobákat és a helyiségeket. Egy nagyon otthonos házról van szó, és csak a nagy cserépkályhából kiindulva, ami a nappaliban van, biztos vagyok benne, hogy télen-nyáron nagyon kellemes. A szobák kimondottan alvásra vannak, de a ház közösségi helyeiben bőven lehet egyéb tevékenységeket is végezni, olvasni, tévét nézni és persze a programok is itt zajlanak. Az itt lévőknek professzionális segítséget nyújtanak, és a családtagok is szerves részét képezik a programnak. Én ezt nagyon jó hozzáállásnak tartom, mivel a család az, aki egy visszaesés esetében még időben tud tenni az ellen, hogy eszkalálódjon, ezáltal egy védőhálót képezve a beteg és az addikciója között.

Pont ezért javasolnám ezt a programot olyan leszokni vágyóknak, és családjaiknak, akik biztosak abban, hogy kitartanak a beteg mellett, a beteg pedig kitart a leszokás mellett. Nem azt mondom, hogy nem eshet vissza egyszer se, bár nagyon jó lenne, ha nem tenné, de ha mégis, legyen biztos abban, hogy olyanok veszik körül, akik visszaterelik majd a helyes útra. Ez megviselhet akármilyen kapcsolatot, de a végeredmény érdekében szerintem mindenképp megéri.

Hogyha valaki úgy érzi, az ő addikciója még nem jutott el arra a szintre, hogy egy ilyen intenzív elvonóra kelljen jelentkeznie, annak is legalább egy állapotfelmérési konzultációt mindenképp ajánlok. Ha ezek után egy professzionális orvos is azt mondja, hogy rendszeres konzultációval kezelhető a függősége, természetesen erre is van lehetőség. De mindenképp előbb vizsgáltassa ki magát, mint ahogy azt bármilyen más betegséggel tenné. Az állapot felmérésre és szükség szerint az egyéni és/vagy családi konzultációra már nem Szőcön van lehetőség, hanem vagy Veszprémben vagy Budapesten, ahogy az a betegnek kényelmesebb. Azt nem tudom, hogy az online konzultációra csak a 28 napos programban résztvevőknek van-e lehetősége, vagy minden ügyfélnek felajánlják. Ennek legjobb lenne utána érdeklődni, ha a szükség úgy hozza. Vidéki emberként nagyon is megértem, ha nincs az embernek minden héten ideje bejárni a fél országot egy egy-másfél órás konzultáció miatt. Pláne, ha más valakit kell megkérni az utazás biztosítására, vagy ha autóbuszhoz van kötve az ember.

Mivel ez az intézmény magánkézen van, ezért a 28 napos elvonó nem épp egy olcsó dolog, egymillió-háromszázezer forint, amibe bele tartozik a teljes ellátás szállással, étkezéssel, utógondozással, külső programokkal, felhasznált tárgyi eszközökkel és pszichoedukációs előadással hozzátartozóknak. Hogyha valamilyen okból – legyen az az ár vagy a betegség jellege – mégsem a 28 napos felépülési programot választanák, hanem a rendszeres konzultációt, akkor az állapot felmérés maga 20 ezer forint, míg az egyéni konzultáció 15 ezer, a családi konzultáció pedig 25 ezer forint alkalmanként. Ez nem sokkal több, sőt van hogy egyezik egy magánrendelés árával.

Ha kételyeik vannak a program sikerességében, vagy kérdéseik merülnek fel javaslom olvassák el a Minnesota-modellről készült tudományos értekezést, ami apró betűvel meg van jelölve az oldalon található, erről szóló link alatt; valamint olvassák el az itt kezeltek visszajelzéseit, vagy intézzék kérdéseiket a projekt vezetőinek emailben vagy telefonon. Biztos vagyok benne, hogy készségesen állnak rendelkezésükre, és adnak választ minden kérdésükre.