Embernek vitamin, autónak téli gumi

Annak ellenére, hogy nincsen térdig érő hó és az időjárás is igen csak enyhének nevezhető, mégis csak tél van. És ezt sajnos az emberek gyakran elfelejtik. Csak úgy, mint ahogy én is. Van, aki úgy felejti el, hogy nem öltözik fel rendesen, én inkább úgy, hogy nem figyeltem oda az egészségemre és nem kezdtem el megelőző védekezni a baktériumok és vírusok ellen. Pedig ez nem áll túl nagy odafigyelésből Csak annyit kell tennie az embernek, hogy ahogy általában, sok folyadékot kell inni és minden nap legalább egy C-vitamint is be kell szedni. Ez nagyon fontos, hiszen ezzel tudjuk az egészségünket megvédeni a betegségekkel. De én ezzel nem foglalkoztam. Így amikor jöttek az ünnepek és végre kicsit leereszthettem munkaügyileg, azonnal nagyon lebetegedtem. Szörnyű volt, de ez történt. A lényeg, hogy az embereknek erre jobban oda kéne figyelniük. Ráadásul ilyenkor télen nem csak a saját és a családunk egészségére kell odafigyelni. Akár hiszitek akár nem, nem elég, hogy magunkat karban tartjuk. A kertünket és persze a növényeinket is ugyan úgy télisíteni kell (persze azoknak, akiknek van). A mozdítható cserepes növényeket levinni a pincébe, vagy behordani a laskásba, hiszen ilyenkor az ő egészségük is számít.

téli gumi árakÉn legjobban viszont az autómra szoktam ilyen szempontból figyelni. Hiszen az a legértékesebb ilyen dolog a háztartásunkban. Nagyon fontos, hogy a lehető legtovább megőrizzük az autónk épségét. Ezért is van, hogy ilyenkor telente, az első dolgom, hogy lecserélem a gumikat nyáriról télire, fagyálló folyadékkal feltöltöm a tartályt, csinálok rajta egy olajcserét, és ilyenkor valamivel jobb minőségű üzemanyagot használok, hogy tényleg minden szempontból ideális legyen a zord idő ellenére is a működése.
Idén ugyanakkor eljött az egyik legritkább autó karbantartási lehetőségem, miszerint tájékozódnom kellett a téli gumi árakról, mert bizony a régi szettet le kellett cserélnem. Nagyon jó szolgálatot tettek, de itt volt az ideje az új szett beszerzésének. Hol máshol, mint az interneten áll neki az ember a keresgélésnek. Végig nyálaztam rengeteg oldalt, hiszen egy ilyen beruházás azért nem olcsó mulatság. Az utóbbi időben a téli gumi árak az egekbe szöktek és nagyon nehéz megtalálni azt a jó ár érték arányt, hogy ne érezzem azt, hogy kizsákmányoltak a gumi kereskedők. De szerencsére rátaláltam a megfelelő helyre, ahonnan a gumikat vásároltam. Hihetetlen áron ráadásul. A teljesen új gumikra akár 50-60% kedvezmény is járt. És ez egy ilyen összegnél aranyat ér. Ezért azonnal rákerestem, hogy van-e olyan gumi szett, mely kompatibilis az én autómmal.

Itt jött a szomorúság, mert kiderült, hogy egyáltalán nincs és nem is volt olyan méretű gumijuk, mint amilyen nekem kell. Ezt csak azért furcsálltam, mert a korábbi kereséseknél rengeteget találtam. Szóval fogtam magam és biztos, ami biztos, újra megnéztem a gumik méreteit.
Hirtelen hasított belém fájdalmasan a felismerés, hogy félre ütöttem és rossz adatokat adtam meg a gumik méreteit illetően, és ezért nem talált alkalmas gumit az az oldal. Olyan méretet ütöttem be, mint ha traktorra néznék téli gumit. Még szép. hogy nem talált egyezést. De másodszorra már nagyon figyeltem, hogy a jót üssem be. Így is lett. És csodák csodájára, azonnal lett, nem csak egy, hanem több találatom is. Így nem volt más hátra, mint kiválasztani azt, amely a legmegfelelőbb, majd berendelni abba az üzletbe, amely a legközelebb van hozzám. Majd amikor megérkezet, szépen odaautózni és megvárni, amíg nem csak átadják, hanem egyenesen fel is teszik nekem. Onnantól kezdve pedig hivatalosan is készen áll a télre az autóm. Optimális az üzemi működése és szuper, új téli gumin gördül így még jóval biztonságosabb is lett.
Én így készülök a télre. Ami pedig a betegségemet illeti, legközelebb jobban odafigyelek a megelőzésre és legalább akkora gondot fordítok magamra is, mint az autómra.