Hogyan lehet a hidegből fűtést nyerni?

Mindig is úgy gondoltam, hogy az egészség az első és a legeslegfontosabb, viszont szerintem ezzel te is így vagy. Ennek köszönhetően elkezdtem sokkal nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy ez rendben legyen.

Utána olvastam annak, hogy hogyan tudnék egészségesebben étkezni, illetve igyekszem minél több vitamint bevinni a szervezetembe. Ezt vagy gyümölcsök és zöldségek elfogyasztásával vagy valamilyen étrend kiegészítő vitaminok formájában teszem. Ettől pedig sokkal jobban is érzem magam a mindennapokban.

Mindezek mellett arra törekszem, hogy a lehető legjobb minőségben tudjak aludni, habár egyetemistaként nehéz ezt megoldani, főleg a vizsgaidőszakban. Azonban minden erőmmel azon vagyok, hogy ez is a legtökéletesebb legyen.

Ugyanígy próbálok odafigyelni arra is, hogy minél kevesebbet stresszeljek. Hiszen az gyakorlatilag mindenre kihat.

Annak érdekében, hogy még nagyobb eredményt tudjak elérni, elkezdtem sportolni is. Amikor van időm – ami általában reggel van -, akkor elmegyek futni a közeli parkba. Előfordul az is, hogy előveszem a biciklit és tekerek egyet a városban.

Ellenben mindezt a hűvös téli időkben nehéz kiviteleznem, hiszen nagyon fázós vagyok és félek attól, hogy esetleg megbetegszem. Erre megoldásként találtam ki azt, hogy beszerzek egy futópadot és egy szobabiciklit. Ezek egyébként tökéletesen működnek, csak a helyiségben, ahova elhelyeztem őket, farkasordító hideg van.

Segítséget kértem ezzel kapcsolatban a közösségi média felületeken és ott ajánlotta az egyik ismerősöm azt, hogy a kinti levegőből nyerjek fűtést. Először nagyon furcsának tartottam, de utána néztem ennek és megtaláltam a futesrendszerek.hu weboldalt.

Itt pedig megláttam egy olyan cikket, amely a levegő és víz hőszivattyúkról szól. Mielőtt felvettem a kapcsolatot a megyémhez tartozó hőszivattyú kivitelező partnerükkel, igyekeztem jobban beleásni magamat a témába.

Először is megtudtam azt, hogy a hőszivattyúkat a hőforrás szerint tudjuk csoportosítani, amelyből következik a levegő-víz is. Ez azt jelenti, hogy az előbbi a forrás, az utóbbi pedig a leadó közeg.

Tulajdonképpen hasonlóan működik, mint mondjuk egy hűtőszekrény vagy egy klíma. Az a különbség, hogy a beltéri egység nem kimondottan a levegőt fűti fel, hanem egy hőcserélő segítségével a közvetítő közeget (ebben az esetben a vizet) fűti vagy hűti.

Úgy kell ezt elképzelni, hogy a hőszivattyúk a levegő meglehetősen magas hőtartalmát (energiáját) nyerik ki. A lényeg az, hogy egy kompresszor a hőt forgatja, azaz egy körfolyamatot folytat, amely hatványozottan hatékonyabb teljesítményt produkál, mint bármely más elektromos fűtés.

Számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek ezek a levegő és víz hőszivattyúk, ilyen mondjuk a használati melegvíz előállítása. Emellett gyorsan és könnyen lehet telepíteni, hiszen a kiépítéséhez hatósági engedély sem kell. Sőt, akár olcsóbban is kijöhetünk, mintha gázfűtést alkalmaznánk. Nem mellesleg hatékony és megfelel hazánk hőmérsékleti viszonyainak.

A legfontosabb előny mégis az, hogy csupán egy beltéri modulra van szüksége ahhoz, hogy a meleg víz a fűtéshálózaton átjusson a hőleadókhoz. A hőleadásra több alternatíva is megfelelő lehet: radiátor, falfűtés, padlófűtés vagy esetleg a mennyezet hűtés-fűtés.

Ezen típus esetén általában kettő csoportról beszélhetünk: monoblokk levegő-víz hőszivattyú és split, azaz osztott levegő-víz hőszivattyú.

Az első esetben a beltéri és kültéri egységek egyetlen modulba vannak építve, amely a telepítést leegyszerűsíti. Azonban nagyon fontos arra odafigyelni, hogy fagyálló folyadékkal fel kell tölteni a rendszert azért, hogy a fagyást megelőzzük! Ennek okán a készülék hatásfoka pár százalékkal romlik, de az olcsóbb megoldások közé tartozik.

Az utóbbi esetén ilyenre nem kell figyelni, illetve két részre oszlanak az egységek is. Ráadásul helytakarékosság szempontjából a hőszivattyú beltéri egysége és a használati melegvíz-tartály akár még egyben is kivitelezhető. Ez pedig könnyebben beszerelhető, hiszen kevesebb alapanyagot, illetve munkát igényel, és esztétikusabb is.

Végül szeretnék a hátrányokról is írni, hiszen mint mindennek, ennek is van árnyoldala. Ugyanis, ahogy azt már talán te is gondoltad, a kinti hőmérséklettől függ a megtermelt hő. Éppen ezért előfordulhatnak olyan szélsőségesebb időjárási körülmények, amikor némi rásegítésre van szükség. Ez pedig csökkentheti az üzemeltetés hatékonyságát, és növekedni fognak a költségek ezáltal.

Ha bármi kérdésed van ezekkel kapcsolatban, akkor bármikor keresheted őket, illetve az oldalon is találhatsz ezekről bővebb információkat.