Meddig tart az energetikai tanúsítvány érvényessége?

Azt mondják, hogy az egészséget minél tovább meg kell őrizni, mert az a hosszú élet titka. Bármennyire sablonosan hangzik is, azért van benne igazság. De sajnos tőlünk függetlenül is alakulhat úgy, hogy az egészséges állapot nem tart sokáig, idővel hanyatlani kezd a szervezet. De mégis mi az ma már, ami hosszú ideig kitart? Egy ruhadarabot nem tud úgy venni az ember, hogy egy-két szezonnál tovább viselhető legyen, hát még a használati tárgyak! Régen elmúltak már azok az idők, mikor a dolgokat tartós használatra tervezték, ritkán lehet olyasmibe futni, ami értékálló, netán örök garancia van rá. Viszont felmerült ennek kapcsán egy másik kérdés is, nevezetesen: meddig tart egy energetikai tanúsítvány érvényessége? Ez főleg azért fontos, mert ha úgy hozza a lépés, hogy valakinek viszonylag korán kell tovább költöznie valahonnan akkor újra meg kell csináltatnia? Szerencsére találtam erre vonatkozó információt egy szuper oldalon, amit mindenkinek csak ajánlani tudok, akit ez érdekel.

A nővérem körülbelül két évvel ezelőtt vett egy kis lakást, mert akkor még egyáltalán nem volt kilátásban, hogy összejön a jelenlegi vőlegényével. Egyedülálló nő volt, aki megunta az albérletfizetést, és így a megtakarításai mellé felvett hitelből megvette első “leánylakását”. Csakhogy az élet máshogy akarta, és megismerte élete lovagját, akivel nemrégiben össze is költöztek. Csakhogy még ott volt a lakás, amit nemrégiben vett, azon túl akart adni minél hamarabb. Amikor átvette, egy 9 évvel korábbi energetikai tanúsítást kapott hozzá, a régi tulaj gyakorlatilag az utolsó pillanatban használta fel a lehetőséget. Mivel a nővérem akkor még hosszú távra tervezett, így nem foglalkozott ezzel, csak élte a mindennapjait. De utána jött a változás, és minden a feje tetejére állt. Hirtelen felmerült a kérdés az eladás kapcsán, hogy vajon milyen hosszú egy energetikai tanúsítvány érvényessége, hiszen a törvény szerint azt is át kell adni a vevőnek. Nos, itt kellett elkezdeni keresgélni, de alaposan.

Úgy voltam vele, hogy segítek neki, ha tudok, legalább annyiban, hogy erről információt keresek, és talán rá is akadok egy olyan cégre, akikkel érdemes megcsináltatni adott esetben az új tanúsítványt. Rá is találtam az e-tanusitas.eu oldalra, ami egy kifejezetten ilyen energetikai mérésekkel és tanúsításokkal foglalkozó vállalkozás oldala, és onnan tudtam meg, hogy egy dokumentum érvényességi ideje 10 év. Szóval a nővérkém tényleg az utolsó napjaira vette csak át, nem sokkal később lejárt, csináltathatta újra. De arra is fény derült, hogy ennél az e-tanúsításnál jobb és megbízhatóbb céget nemigen találtunk volna az országban akkor sem, ha keressük. Egész Magyarországot lefedő hálózatukkal bárhová ki tudnak menni felmérni és tanúsítást kiállítani, ráadásul kiszállási díjat csak a nagyon félreeső helyekért kérnek. Úgyhogy mindenképpen őket ajánlottam,és be is jött! Nagyon rendesek és korrektek voltak, minden pontosan úgy zajlott, ahogy kell. Így a lakás következő tulajdonosának 10 évig nem lesz vele gondja, mert mint kiderült eddig tart az energetikai tanúsítvány érvényessége.