Miért egészséges a biztonság?

Amikor az ember egészsége a tét, nem érdemes szűken mérni sem az időt, sem az energiát, amelyet ráfordítunk. Szerencsés időket élünk, amelyben népszerűek az egészségmegőrzés különféle formái: az emberek legtöbbje igyekszik egészségesen étkezni, kellő mennyiségű vizet inni, rendszeresen mozogni és szabad levegőre járni, hogy az alvásminőség tudatos javításáról ne is beszéljünk. Az orvosi rendelőkben és reklámfelületeken jóindulatú feliratok figyelmeztetnek bennünket, hogy ne mulasszunk el javasolt időközönként szűrővizsgálatokra járni, vezessünk biztonságosan és kérjünk segítséget az ártalmas élvezeti cikkekről való leszokáshoz. Egész iparágak épülnek az emberek egészséges élet iránti igényeire, legalábbis amíg testi egészségről van szó.

Annál kevesebb reflektorfényt kap a mentális jóllét.

A lelki egészség, kiegyensúlyozottság olyasmi, amire a legtöbben még mindig csak legyintenek, mondván, nem kell törődni vele, jön az magától, akinek pedig nem, hát az gyenge. “Megoldom magam, ahogy minden rendes ember.” Ez természetesen túlzás – a mentális egészség is csak olyan, mint a fizikai, ám úgy, ahogy amannál, bizony ennél is megvan a lehetősége, hogy valóban tegyünk érte. Ha a valódi bajból ki nem is segít teljesen, igenis rengeteget számít, valamint nagy szerepet kap a megelőzésben is.

Ennek első és legfontosabb tényezője nem más, mint a stressz. A modern ember egész napját stressznek kitéve tölti: stresszelünk a reggelinél, a gyerekekkel az autóban, a munkában és munka után, egészen lefekvésig, amikor is ott tornyosulnak előttünk a következő nap kihívásai. Stresszelünk a családtagjainkért, a saját helyzetünk miatt a munkahelyen és az egészségünk miatt, mindezek mellett pedig változatlan okozóként ott magasodik a stressz, amelyet a váratlan események esetleges felbukkanása vált ki jó előre. Gyakran indokolatlanul, gyakran azonban mintegy kristálytiszta megérzésként. Mi lesz, ha karambolozom a hajnali úton? Mi lesz, ha betörnek a lakásomba a nyaralás alatt? Évek munkájával tettem szert az otthonomra, most pedig hirtelen sérülékenynek tűnik az egzisztenciám.

Én is ki voltam téve ezeknek a gondolatoknak, miután megvettem az első lakásom, különösen, hogy a ház biztosítása természetesen nem terjedt ki a lakótérre és a saját ingóságaimra. Nem bírtam sokáig, úgy éreztem, bőven megéri saját biztosítást kötnöm némi megnyugvásért cserébe: kis kutakodás után hamar kiderült számomra, hogy egyetlen olyan tulajdonos ismerősöm sincs, akinek ne lenne a maga ingatlanján. Mindenki örömmel mondott le a stresszről, különösen, hogy egy biztosítás egyáltalán nem számít nagy kiadásnak.

Belevágtam hát én is. Lakásbiztosítás online manapság már ugyanolyan könnyedén köthető, mint szinte bármi más, aminek igencsak örültem, mert ezt a módszert szerettem volna már az elejétől fogva alkalmazni. Gyors, pontos és nincs meg benne a régimódi telefonos egyeztetések tollkeresős, készüléket vállgödörbe szorítós ügyetlenkedése. Elmondhatom, hogy szerencsés vagyok, ugyanakkor a kínálat igencsak összezavaró volt elsőre, a választék ugyanis hatalmas. Lakásbiztosítást online minden egyes általam megismert cég ajánlott, így ez alapján nem tudtam volna messzire eljutni, aztán – viszonylag hamar – elkeveredtem a https://www.pannonsafe.hu/ weboldalra, ahol olvasgatva sok minden a helyére rázódott számomra. Egészen odaragadtam a weblap elé, naprakész volt és gyorsan reagált, könnyedén eligazodtam rajta, a biztosításfajtát pedig, ha nem lennék ennyire maximalista, magam is megtalálhattam volna egyedül, noha én külön igénybe vettem a munkatársaik segítségét is a választáshoz. Nem volt nehéz dolgom: azonnal, könnyedén fel tudtam venni velük a kapcsolatot, ők pedig valódi profizmussal navigáltak a különféle biztosítási szakkifejezések és bonyolult ajánlatkülönbségek útvesztőjében. Cseppet sem bántam meg, hogy végül náluk intéztem mindent, sőt.  Mivel korszerűen igazodnak az online ügyintézéshez ragaszkodó elképzeléseimhez, megmaradtam ügyfélnek, elégedettebb pedig nem is lehetnék: szinte várom, hogy valaki rákérdezzen, mi a véleményem, érdemes-e, hogyan lehetne lakásbiztosítása online, mert biztos vagyok benne, ennél rövidebb idő és fáradtság árán semmi más módon nem lehetett volna elintézni.

Persze azért el tudom képzelni, hogy létezik olyan lakástulajdonos, aki feleslegesnek tartja a biztosítást, ám ahogyan a legtöbb pénzügyi befektetéshez, úgy ehhez is érdemes valamivel hosszabb távú szemléletmódot alkalmazni. Az ingatlan mindig meghálálja a befektetést, manapság pedig különösen. Eligazodni persze nehéz, a legtöbben nem is értünk hozzá, ám nem is kell: erre vannak a pénzügyi és biztosítási tanácsadók, kivált az olyanok, mint akikkel én is beszéltem. Nem próbáltak meg rám erőltetni semmit, és egyetlen olyan elképzelésem sem volt, amelyre ne kínáltak volna számos alternatívát, arra biztatva, hogy alaposan járjam őket körül, azután pedig a magam igényei szerint válasszak.

Kevés esetben ilyen egyszerű jelentős stresszt kiiktatni az életünkből és ezzel nem csak az egzisztenciánkat, de a tulajdon egészségünket is óvni. Amikor pedig az ember egészsége a tét, nem érdemes szűken mérni a ráfordítandót.