Télen a legfontosabb a meleg, még ha gázpalackból is jön

Az idősek számára már a legkisebb megfázás is veszélyes lehet: legyengült immunrendszerük már többet vészelt át, mint amennyit mi el tudunk képzelni, és általában nagyon meg is fáradt.

Ezért volt számomra óriási ijedtség, amikor nagymamamámhoz látogatva a tél közeledtével, azt tapasztaltam, hogy fogvacogtató hideg van a lakásában!

Mikor megkérdeztem miért van ez, kiderült, hogy Ő még mindig kandallóval fűt, de mivel már egyre nehezebb neki a tűzifa behordása a fészeréből, kétszer is meggondolja, mikor rakja azt meg.

Természetesen azonnal láttam, hogy ez így nem mehet tovább, hisz az egészsége így komoly veszélynek van kitéve: alig egy órát töltöttünk el nála, és már én is elkezdtem tüsszögni és az orrom törölgetni.

Ezért aztán úgy döntöttünk, hogy találunk neki valamilyen másik, kevesebb energiát igénylő fűtési módszert.

Erre a legjobb megoldásnak az nyilvánult, ha veszünk egy mobil, Pb gázpalackkal működő kis fűtőtestet, amit beállítunk abba a szobába, ahol a legtöbb idejét tölti: a nappaliba, ahol alapból a kályhája is található, és ahol a hideg téli estéken aludni is szokott.

Ez sokkal jobb megoldás, mint a mostani, hisz ezt akkor tudja meggyújtani, amikor akarja: a gázpalack biztosítani fogja az éghető Pb gázt, ezért nem kell sehova se kimennie, megerőltetnie magát, vagy fát vágni.

Az is igaz persze, hogy a kék táncikáló gázláng szépségben azért nem fog versenyezni a kemencével, ráadásul melegben se érhet a nyomába, de még mindig jobb lesz, mintha nem tudná meggyújtani, és megfázna, legyengülne a hidegben.

Az egyetlen problémát a gázpalack jelentette, mivel ilyenben nem volt korábban tapasztalatunk. Olyan helyet találtunk, ahol láttuk, hogy a gázpalack árral nem lesz probléma, sőt, még a házhozszállítás is megoldott, úgyhogy egyenesen tudjak nagymamámhoz vitetni őket.

Az azonban biztos, hogy ő nem fogja tudni magának kicserélni ha elfogy, hisz egy Pb gázpalack elég súlyos – a legkisebb rendelhető méret is 11.5 kg-s!

Abban egyeztünk meg, hogy ha ilyen helyzet áll elő, akkor a férjem megpróbál majd munka után beugrani hozzá, és kicserélni. Jobb ötletünk sajnos nem volt, de még ez is jobb, mintha tényleg fagyoskodnia kéne, mert nem tudja megrakni a kandallót – és annál is mindenképp élhetőbb, minthogy minden nap el kéne menni a tűzrakásban segíteni neki.

Első alkalommal persze azért még nekünk is meg kellett tanulni, hogyan kell egy ilyet beüzelemni.

A Pb gázpalackról ugyanis le kellett csavarni a sapkát, majd csatlakoztatni hozzá a nyomáscsökkentőt, figyelve rá, hogy a kis tömítőgumi ne sérüljön meg, és ne eresszen a gáz – ezt szinte biztos, hogy ő már akkor se tudná megcsinálni, ha az ereje még meg is lenne hozzá.

Persze azért egy gázszivárgás jelzőt is vettünk a lakásába (CO2 készülék már korábban is volt a kandalló miatt), nehogy bármilyen apróság miatt probléma lépjen fel.

Az egyik legjobb dolog az egészben pedig az, hogy bár így is vettünk 3 Pb palackot, ráadásul házhozszállítással, a gázpalack ára miatt úgy néz ki, hogy lehet, hogy a végén akár még jóval jobban is járunk, mint a fa vásárlásával, aminek a köbméterenkénti ára minden évben egyre és egyre magasabb.

A megoldás szerencsére nagymamámnak is tetszett, ő sincs ellene a Pb gázzal való fűtésnek, ha az ő dolga így könnyebb lesz.

Mi pedig reménykedünk, hogy az egészségét jobban óvjuk vele – mert gyakran nem csak a sajátunkéért vagyunk felelősebb, hanem a szeretteinkéért is, akik esetleg már nem tudnak úgy vigyázni magukra, mint ahogy kéne.

Ezért mindenkinek ajánlom, hogy amikor idén ellátogat szüleihez, nagyszüleihez, gondoskodjon róla, hogy őket is erőben, egészségben hagyja majd el az ünnepek végeztével, és vigyázzon rájuk, mint ahogy ők tették velünk is!