Váratlan baleset – avagy így figyelj oda az egészségedre!

Az egészségünk az legfontosabb, mindig szem előtt kell tartani. Ha egészségesek vagyunk, akkor vagyunk a leggazdagabbak, szoktam mindig mondani. Oda kell figyelnünk magunkra, mert betegen minden sokkal nehezebb, ráadásul az ember úgy még iskolába se tud menni, vagy akár dolgozni. Az viszont már bevétel kiesést jelent, viszont valamiből pedig muszáj megélni. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy hetekig ne dolgozzon. Ha betegek vagyunk, az együtt jár azzal, hogy orvoshoz járunk, gyógyszereket kell kiváltani, és semmit sem tudunk csinálni, mert a betegség levesz minket a lábunkról.

Betegnek lenni nagyon kiszolgáltatott dolog, én nagyon figyelek arra, hogy egészségesen éljek. Rendszeresen sportolok, egészségesen táplálkozom, bár tény, hogy néha azért becsúszik egy-egy pizzázós este, vagy egy fagyi nyáron, de hát ezzel nincs semmi baj, addig, amíg tudom, hol a határ.

Ez nem csak az étkezésről és a sportolásról szól számomra. Oda kell figyelnünk a testünkre, bármilyen jelét is adja annak, hogy valami nem oké, azonnal cselekednünk kell. Ez igaz a fogainkra is. Én csak saját magamból tudok kiindulni. Van olyan, amikor hirtelen belenyilall a fájdalom az egyik fogamba, de aztán el is múlik. Teljesen egészséges, nem lyukas. Egy pár pillanatra belenyilall, ilyet ritkán, de akár máshol is szoktam érezni. Szerintem ezzel semmi gond nincsen, előfordul, hogy például front hatására kicsit megfájdul valamink, vagy a fogaink esetében véletlenül beszívjuk a hideg levegőt és az egyik fogunk egy pillanatra megfájdul. Ezzel nincs is gond nálam soha. Miért mondom ezt? Mert rendszeres kontrollra járok, direkt amiatt, hogy ha valamivel gond lenne, akkor még az elején kiszűrik és orvosolják.

Ha már gyakrabban van gond a fogával valakinek, érdemes mindenképpen fogorvoshoz menni, mert minél tovább húzza valaki, annál nagyobb gondot csinál magának. Emlékszem, egyszer nagyon rosszul jártam. Amikor kisebb voltam, az iskolával mindig sztk-ba jártunk, ott viszont azt a gusztustalan fekete amalgámtömést használták, ha valakinek lyukas volt a foga. Vagy éppen rögtön kihúzták, mert az volt a legegyszerűbb megoldás.

Viszont egyszer kiesett az egyik ilyen tömésem, de nem vettem észre. És nagyon sokáig nem is fájt a fogam, azonban egyszer ettem valamit, már nem is tudom, hogy mit, és egyszer csak azt vettem észre, hogy eltört a fogam. Felhívtam anyukámat, hogy most akkor mi tévő legyen, mert nem ismerek egy jó fogorvost sem. Ő azt mondta, hogy az egyik kollégája, pont egy vagy két hete volt fogorvosnál, elkéri az elérhetőségeket és akkor elküldi nekem. Meg is kaptam, felhívtam őket, egyeztettem egy időpontot és csak reménykedtem, hogy akkor végre jó helyre kerülök. A hölgy a telefonban megadta a weboldaluk címét is, hogy addig nézzek körbe ott is, illetve van egy részletes leírás is az árakról, sőt, még a fogpótlás lehetőségei is fel vannak sorolva egy cikk keretein belül.

 

Eléggé meggyőzött, amit ott olvastam, így végül úgy mentem oda hozzájuk, hogy már semmi kétség nem volt bennem afelől, hogy milyen helyre kerülök. Alaposan megvizsgálták a fogaimat, röntgent készítettek és mindenről alaposan felvilágosítottak. Azt már mondanom sem kell, hogy aztán még az injekciót sem éreztem, ami számomra eléggé meglepő volt, azok után, hogy milyen tortúrákon mentünk anno keresztül az osztálytársaimmal az sztk-ban. Nem akarom egyébként az ilyen helyeket sem szidni, mert biztos van olyan, ahol nagyon jó dokik vannak, de én sajnos pont nem olyan helyeken voltam. Azóta rendszeresen járok kontrollra, vagy, ha bármi bajom van, akkor egyből szólok az orvosomnak, ő ugyanis arra bíztatott, hogy ha bármikor azt érzem, hogy fáj a fogam, vagy valami nem oké, szóljak rögtön.

 

Azt gondolom, nagyon szerencsés az az ember, aki a különféle bajaira tökéletesen megbízható orvost talál. Nekem sok időbe került, nem csak fogorvost találni, más orvost is kerestem, de most már biztosan tudom állítani, hogy amire szükséges, arra van jó orvosom. A kontrollvizsgálatok is ugyanúgy fontosak, ezek is hozzátartoznak az egészséges életmódhoz, időközönként mindenkinek meg kell vizsgáltatnia magát, legyen szó akár rákszűrésről, vérvételről, fogorvosról, vagy bármi másról.

 

Örülök, hogy azóta van egy megbízható fogorvosom, aki nem mellékesen nagyon jó árért végez profi munkát.