Tiszta fürdőszobával az egészségért

Az egészséges életmódhoz olyan szempontokat is figyelembe kell venni, amire sokan nem is gondolnak elsőre. Mindenki tudja, hogy fontos a megfelelő táplálkozás, hogy a nyári melegben délben nem szabad kimenni a tűző napra és nem szabad dohányoznia annak, aki meg akarja őrizni a testi egészségét. Már annak is utánajártunk, hogy a konyhabútorunk hogyan tud segíteni a célkitűzésünkben, de vajon azon szoktunk-e gondolkozni, hogy milyen szerepe van benne a fürdőszobának?

Ha végiggondoljuk, logikus, hogy annak, aki egészségére akar vigyázni, annak már a fürdőszobájának a megtervezésére is oda kell figyelni. Ez az a helyiség, aminek minden négyzetméterén baktériumok hemzseghetnek, ha nem tartjuk tisztán, és ahol a legsebezhetőbbek is vagyunk velük szembe. Hányan voltunk már, akik egy közösségi helyen (például egy kollégiumban vagy egy szállodában) beleléptünk mezítláb a zuhanyzóba, majd pár nappal később arra jöttünk rá, hogy éget és viszket a körmünk, talpunk, és ami a legrosszabb: leginkább magunkat okolhatjuk érte. Mi most azon kezdtünk el gondolkodni, mik lehetnek azok az apró trükkök, praktikák, amik az ilyen helyzeteket elkerülhetővé teszik a lakásunkban, és lehetőséget biztosítanak egy egészségesebb életmódra.

fürdőszobával kapcsolatbanMindig ugyanarra az oldalra lyukadok ki hogyha fürdőszobával kapcsolatban szeretnék ötleteket gyűjteni: a saját lakásom berendezésénél is az ő segítségüket kértem, és azóta is mindig őket ajánlom hasonló témában. Amikor először kerestem meg őket az egészséges fürdőszoba ötletével, akkor még meglepődtek rajta, de azóta már erről a területről is jelentős tudást és tapasztalatokat szereztek. Ez alatt pedig azt értem, hogy nem csak a legalapabb dolgokat veszik figyelembe, hanem tényleg mindent megtesznek az ügyfelük érdekében.

Egy megfelelő fürdőszoba ott kezdődik, hogy fehér színű csempével van kirakva. Sokan már ezt az egyszerű szabályt se tartják be, és általában ők azok az emberek, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. A fehér csempe és falak ugyanis rákényszerítik a lakót, hogy nagyobb rendet tartson: aki kék, vagy akár fekete színű berendezést vállal, az önkéntelenül is felvállalja azt, hogy később vegye észre a fugákban megülő piszkokat, és ne egy, hanem két hetet hagyjon a fertőtlenítő tisztogatások közt.

Szintén alapvető probléma, amire még a tervezés alatt figyelni kell, a fürdőszobai bútorok elrendezése, mérete. Azt mind tudjuk, hogy ahhoz, hogy az ember megfelelően gondoskodjon magáról, rengeteg kiegészítő kell, és ezeknek helyre is szüksége lesz. Sose szabad megengednünk magunknak, hogy azért ne legyen annyi tisztítószerünk, amennyi kéne, mert nincs hely, vagy azért ne tartsunk külön törülközőt a hajunkra és a testünkre, mert nincs elég helyünk felakasztani. Fontos kérdés lehet a szemetes elhelyezése (ne legyen közel a kozmetikai szerekhez!), de még olyan apróságokra is gondolni kell, mint a szappantartók – szintén az egyik legfontosabb dolog az egészségünk megőrzéséhez.

A fürdőszoba összeállításában mindennek szerepe van, és ezt csak a profik tudják igazán felmérni. Amit eddig mondtam, az mind alapvető volt, de hogyha alaposak akarunk lenni, akkor nem lehet elkerülni hogy segítséget kérjünk. Valószínűleg nem vagyunk eléggé képzettek azok, hogy magunk megítéljük, hogy milyen fürdőszobai textíliákat tartsunk otthon: mi az, ami a legjobban tisztít, és mi az, amin a legkevesebb baktérium marad életben? A kézmosáson túl ugyanis az se mindegy, hogy mibe töröljük a kezünket. Nem mindegy, hogy laminált padlónk van, vagy csempézett, hogy hova helyezzük a zuhanyzófüggönyt (lecsorog-e róla valamilyen nehezen elérhető helyre a víz, ahol ezzel gombáknak adunk életlehetőséget, vagy nem?), hogy megfelelő fény van-e a helyiségben.

A fürdőszobai kiegészítők pedig azok az apróságok, amikre szinte már senki se gondol. Bár nem a fogkrémünk kiválasztásában fogunk segítséget kapni, de fontos lehet az, hogy hol tároljuk a fogkefénket? A legjobb, ha van erre zárt szekrényünk, a legrosszabb pedig szintén az, hogyha a vécénkhez közel. Ugyanez igaz az összes higiéniai szerre, de számít az is, hogy a fésűnk, körömollónk se érintkezzen a fogkefénkkel vagy tisztasági eszközzel.

Minden tervezés hiábavaló azonban akkor, hogyha ezek mellett nem tartunk rendet és tisztaságot magunk körül. Figyeljünk arra, hogy gyakran takarítsunk, a textíliákat és ruhákat gyakran mossuk, és bármilyen kérdésünk merül fel újra a fürdőszobával kapcsolatban, keressünk hozzáértőket. A megalkotásába tett idő és ötletek ugyanis csak akkor érnek valamit, ha utána rendben is van tartva a hely.